Nazývá se žurek v chlebu a je výtečná i vydatná zároveň.
Ingredience:
1 l vody
200 g žitné mouky
cibule
česnek
300 g klobásy
2 vejce
2–3 bobkové listy
5–6 kuliček nového koření
1–2 lžíce octa
sůl, pepř a cukr
2 lžíce másla
1–2 brambory
2–4 bochníky chleba
Postup:
Připravte si zakysaný kvásek. Smíchejte 200 g mouky s 200 ml vody a přidejte 1 lžičku cukru. Zakryjte mísu utěrkou a nechte odpočívat 12 hodin.
Do hrnce nalijte litr vody a přiveďte k varu.
Přidejte zakysaný kvásek a dobře promíchejte. Vařte na mírném ohni asi 30 minut.
Mezitím nakrájejte cibuli a 3 stroužky česneku. Na pánvi rozpusťte máslo a orestujte je dozlatova. Přidejte je k polévce.
Nakrájejte klobásu a brambory a přidejte je do polévky.
Poté přidejte bobkové listy, nové koření, sůl a pepř. Nechte vařit dalších 30 minut a přidejte ocet.
V jiné pánvi uvařte vejce natvrdo, oloupejte je a nakrájejte na půlky nebo čtvrtky.
Bochníky chleba opatrně vydlabejte.
Polévku nalijte do připravených bochníků a ozdobte vařenými vejci.
Tenhle žurek v chlebu zní nádherně, mám ráda vydatný jídla a uzeniny. Zkusím to někdy udělat na rodinnej oběd!
Žurek jsem ještě nezkoušela, ale podle receptu to vypadá lákavě. Myslím si, že to vnuky ohromí, až naservíruju polívku přímo do chleba!