Suroviny:
1 kg brambor
800 g mrkve
250 g libového vepřového masa
200 g klobásy
1 cibule
4 lžíce hrášku
sůl
pepř
2 bobkové listy
2 hřebíčky
hrst petržele
slunečnicový olej
Postup:
Maso opláchněte, vložte ho do hrnce s vodou a přiveďte k varu. Cibuli oloupejte, napíchejte do ní hřebíčky a spolu s bobkovým listem, solí a pepřem ji přidejte do hrnce s masem. Vše vařte asi 1 hodinu na středním plameni.
Mrkev a brambory oloupejte, nakrájejte je na větší kousky, přidejte k masu a společně vařte dalších 15 minut. Poté maso vyjměte, nakrájejte ho na větší kostky a vraťte do hrnce.
Klobásy nakrájejte na kousky a orestujte je na trošce oleje. Společně s hráškem je přidejte do hrnce k masu a ještě krátce prohřejte.
Polévku odstavte z plotny, vyjměte z ní bobkový list a cibuli s hřebíčky. Pokud je potřeba, přidejte ještě trochu soli nebo pepře.
Rozdělte ji do talířů a každou porci ozdobte nadrobno nasekanou hladkolistou petrželí. Jako příloha se nejlépe hodí čerstvý kváskový chléb.
Tip!
Vepřové maso můžete nahradit hovězím.
Ten eintopf zní docela zajímavě, já ale vždy experimentuju s ingrediencema. Možná bych zkusila nahradit klobásku nějakou vegetariánskou alternativou.
Jako milovnice vaření musím říct, že to zní skvěle! Jen jsem zvědavá, jestli děti zvládnou ochutnat něco tak tradičního jako je eintopf.
Wow, nikdy bych nevěřila, že clověk může udělat z tak jednoduchých surovin tak chutné jídlo! Určitě to zkusím uvařit ve škole s dětmi.