Domácí vánočka je to nejlepší, čím se můžete na Vánoce blýsknout!
Příprava: 55 minut + kynutí
Náročnost: ***
Cena za vánočku: 33 Kč
Suroviny na 2 vánočky
Na omládek
– 150 ml vlažné vody
– 1 lžička sladěnky
– 35 g droždí
– 190 g hladké mouky
Na těsto
– 130 ml vody
– 125 g změklého másla
– 150 g cukru
– 530 g hladké mouky
– ½ lžičky soli
– 1 vejce (½ na potření)
Postup
1. Suroviny na omládek umíchejte a nechte hodinu kynout. K omládku přidejte zbytek surovin a vypracujte těsto. Nechte 80 minut kynout.
2. Vykynuté těsto rozdělte na dva díly. Každý kus těsta rozdělte na 5 dílků a uválejte z nich stejně dlouhé prameny, ze kterých upleťte vánočky. Potřete vejcem a nechte na plechu nakynout. Pečte při 170 ºC asi 35 minut.