Maková náplň do moučníků neodmyslitelně patří k české kuchyni.
Příprava: 55 minut + kynutí
Náročnost: **
Cena za závin: 61 Kč
Suroviny na 2 záviny
Na těsto
– 1 lžička cukru
– 120 ml mléka
– 15 g droždí
– 150 g moučkového cukru
– 500 g hladké mouky
– 100 g másla
– 80 g sádla
– 2 vejce
– 1 vanilkový cukr
– špetka soli
Na náplň
– 250 ml mléka
– 150 g mletého máku
– 3 lžíce cukru
– mletá skořice
– vanilkový cukr
Postup
1. Na kvásek smíchejte cukr, droždí a mléko. Vzešlý kvásek přidejte ke všem surovinám a vypracujte těsto. Nechte vykynout.
2. Mák svařte v mléce s ostatními surovinami. Nechte vychladnout.
3. Vykynuté těsto rozdělte na dva díly, vyválejte, potřete makovou nádivkou a stočte. Záviny potřete vajíčkem a pečte při 180 °C asi 35 minut.