Medové vánoční pečivo hospodyňky připravují po staletí téměř stejně. K vánočním svátkům patří.
Ingredience:
500 g žitné mouky, 250 g hladké mouky, 250 g cukru krupice, 2 vejce, 125 g tuku, 250 g medu, 3 lžíce holandského kakaa, 200 g hořké čokolády, 100 g rozinek, 150 g nasekaných ořechů, 100 g kandovaného ovoce, 5 polévkových lžic rumu, kypřicí prášek do perníku, perníkové koření
Postup: Ve vodní lázni rozpustíme máslo, přidáme med, cukr, kakao, vejce, obě mouky a všechny ostatní ingredience. Těsto necháme den odpočinout. Druhý den z něj vyválíme plát silný půl centimetru a vykrájíme z něj libovolné tvary. Perníčky pečeme při 190 °C. Horké potíráme rozšlehaným vajíčkem.