Suroviny:
12 plátků toustového chleba
5 velkých, natvrdo uvařených vajec
2 malá vařená slepičí nebo křepelčí vejce na ozdobu
250 g měkké kuřecí paštiky
4 nakládané okurky
200 g červené řepy s křenem (koupíte jako pomazánku ve sklenici nebo si ji můžete udělat)
50 g měkkého másla
3 lžíce smetany
150–200 g majonézy
2 balení tvarohového sýra typu lučina (můžete použít i kozí sýr)
1 velká skleníková okurka nebo 3 polní
svazek pažitky
6 středních ředkviček
hrst zelených klíčků
sůl
pepř podle chuti
Postup:
Z plátků chleba okrájejte kůrku. Na prkénko nebo podlouhlý a plochý talíř položte 3 plátky, jeden za druhým. Každý potřete máslem a tenkou vrstvou majonézy.
Červenou řepu s křenem smíchejte se 2 lžícemi zakysané smetany a namažte na plátky. Na to položte 3 plátky chleba opět lehce potřené máslem a majonézou a lehce přitlačte.
Paštiku smíchejte s nadrobno nakrájenými nakládanými okurkami a rovnoměrně rozetřete na vrstvu plátků. Na to dejte 3 plátky potřené máslem a majonézou a přitlačte.
Vejce oloupejte a nakrájejte na kostičky. Přidejte 3–4 lžíce majonézy, přidejte nasekanou pažitku, plochou lžíci smetany, dochuťte solí a pepřem. Důkladně promíchejte a rovnoměrně rozetřete na plátky.
Tři plátky potřete máslem (bez majonézy) a zakryjte jimi vrstvu vajec (máslovou stranou dolů), přitlačte.
Vršek a boky dortu potřete tvarohovým krémem. Okurku a ředkvičky nakrájejte na tenké plátky a ozdobte jimi boky a vršek dortu.
Navrch dejte nakrájená kuřecí nebo křepelčí vejce a ozdobte čerstvými klíčky. Hotový dort dejte na 2 hodiny do lednice. Podávejte vychlazený. Třeba jako pohoštění pro milou návštěvu.