Suroviny:
200 g bílých fazolí
2 lžíce olivového oleje
1 cibule
1 mrkev
2 stroužky česneku
1 stonek řapíkatého celeru
200 g kapusty
150 g bílého zelí
2 brambory
2 rajčata
4 krajíce staršího chleba
1 l zeleninového vývaru
snítka tymiánu
snítka rozmarýnu
sůl
pepř
Postup:
Fazole namočte do studené vody a nechte je odstát přes noc. Druhý den je uvařte doměkka. Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej a orestujte na něm mrkev, celer, cibuli a česnek nakrájené na co nejdrobnější kousky.
Zeleninu opékejte asi 5 minut, dokud nezměkne. Poté do hrnce přidejte polovinu fazolí, nakrájené zelí, brambory, kapustu a rajčata a směs asi dalších 5 minut duste.
Následně vše zalijte vývarem, osolte, opepřete, ochuťte bylinkami a přiveďte k varu. Polévku vařte asi 40 minut na mírném plameni.
Druhou polovinu fazolí rozmixujte a vlijte je do polévky, krásně ji zahustí. Na závěr přidejte chléb natrhaný na větší kusy a krátce ho povařte, aby nasákl tekutinu.
Hotovou polévku na talíři zakápněte olivovým olejem a lehce poprašte strouhaným parmazánem. Nejlépe uděláte, pokud pokrm připravíte den předem, polévka totiž nejlépe chutná druhý den, protože se propojí všechny chutě.
Tip!
Usnadněte si práci třeba použitím fazolí v konzervě.
Tato polévka zní skvěle! Když jsme nedávno měli návštěvu, podobný recept byl vítězem večera. Určitě to zas zopakujeme!
Toskánskou polévku určitě zkusím, miluju spojení rajčat a kapusty. Navíc to vypadá jako ideální jídlo na chladné večery.