Avokádo je skvělou variantou, jak dostat do těla vlákninu, bílkoviny a zdravé tuky. Pomáhá snižovat cholesterol a podporuje zdravé srdce. Hodí se do dipů, pomazánek i salátů.
Ingredience: 4 porce
● 4 plátky chleba
● 2 zralá avokáda
● 150 g Lučiny
● 4 vejce
● sůl
● pepř
● 1 lžíce octa
● bylinky podle chuti
Postup:
Chléb opečte na suché pánvi dozlatova a křupava. Pak ho potřete Lučinou, mírně osolte a opepřete. Můžete přidat bylinky podle chuti a sezony. Pak přidejte na každý plátek polovinu nakrájeného avokáda. Do rendlíku dejte vařit vodu s octem.
Následně vyklepněte jedno vejce. Vroucí vodu zamíchejte, aby se v ní vytvořil vír. Přidejte do něj vejce, načež ocet způsobí, že se bílek ihned srazí a vzápětí obalí kolem žloutku. Vařte 2 až 3 minuty, aby zůstal žloutek tekutý.
Takto připravte také ostatní vejce. Položte je na chléb s avokádem, osolte, opepřete a ihned podávejte, můžete ještě dozdobit polníčkem, rukolou nebo salátem podle chuti a zásob doma.
Příprava: 40 min
Cena za porci: 45 Kč