Topinambury mohou náš jídelníček výrazně obohatit. Chutnají nasládle a exoticky a obsahují spoustu vlákniny.
Potřebujete:
✿ 400 g topinambur
✿ 100 g dýně
✿ 2 vejce
✿ 100 g hladké mouky
✿ 3 stroužky česneku
✿ sůl
✿ majoránku
✿ pažitku
✿ olej
1. Topinambury omyjte a oloupejte. Rozčtvrťte je a vložte do vody s trochou octa, aby nehnědly. Poté je nastrouhejte do mísy – polovinu na jemném a polovinu na hrubém struhadle. Dužinu z dýně také nastrouhejte, přebytečnou tekutinu slijte.
2. Do mísy přidejte mouku, vejce, sůl a majoránku a vymíchejte bramborákové těsto. Na pánvi rozpalte olej, z těsta tvořte menší placičky a opečte je z obou stran dozlatova. Můžete je opéct i nasucho.
3. Hotové placky posypejte pažitkou, případně jinými bylinkami či strouhaným křenem. Podávejte s česnekovým dipem či zeleninovým salátem.