Suroviny:
400 g cukrářských piškotů
5 vajec
1 citron
500 g mascarpone
300 ml vody
200 g cukru
120 ml citronového likéru
Postup:
Vodu nalijte do kastrolu a lehce ji zahřejte. Přisypejte k ní cukr, a jakmile se rozpustí, odstavte hrnec z plamene a směs nechte zcela vychladnout. Poté do ní přimíchejte šťávu z 1 citronu a citronový likér.
Vejce rozklepněte a oddělte žloutky od bílků. Žloutky vyšlehejte se zbytkem cukru do nadýchané pěny a postupně do ní zašlehejte mascarpone.
Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a gumovou stěrkou ho lehce přimíchejte k sýrovému základu. Cukrářské piškoty krátce smočte v citronovém sirupu a rozložte je do hlubokého pekáčku.
Naneste na něj třetinu krému a celý postup ještě jednou zopakujte. Na závěr naneste poslední vrstvu krému, pekáček zakryjte potravinářskou fólií a vložte ho na několik hodin do lednice.
Tip!
Pro lehčí verzi nahraďte polovinu mascarpone tvarohem.
Já bych asi zkusila udělat tu lehčí verzi s tvarohem, mascarpone je na mě moc těžké. Každopádně skvělý recept!
Tohle tiramisu mě dost láká, mám ráda citrony! Přemýšlím, jaké by to bylo s troškou citrónového likéru, hmm, asi zkusím o víkendu.
No jo, já teda nejsem moc šikula na pečení, ale tohle vypadá docela jednoduše. Zajímalo by mě, jestli by šel použít pomerančový likér, myslíte, že by to fungovalo?
Tiramisu s citronovým likérem zní skvěle! Jaký likér byste konkrétně doporučili? Chtěla bych to zkusit na příští rodinné setkání.