Teplé počasí je tu a přímo láká k venkovnímu posezení. Pozvěte své známé, příjemně se posaďte a užijte si vůni ohně a pochoutek. Tady je pár tipů pro kvalitní grilování!
1. Co s uhlím?
Uhlí je nejlepší materiál. Seženete ho v každém obchodě a během sezony i na benzince. Co ale s navlhlým uhlím, které špatně hoří? Nechte ho několik dní usušit na slunci! Podpalujte ho papírem, dřevěnými třískami nebo podpalovačem.
Uhlí je připraveno ke grilování, když jeho povrch zešedne a uhlíky uvnitř žhnou. Pravidelně ho prohrabujte, aby dobře hořelo a nebyly v něm černé kousky.
2. Jak na maso?
Vybírejte to s vyšším obsahem tuku, třeba krkovičku nebo bůček. Libová masa jsou po grilování suchá a tužší. Můžete je nakrájet na špíz, ale nezapomeňte je proložit slaninou či uzeninou. Negrilujte maso s kostí, hrozí riziko nepropečení.
To hrozí i u grilování kuřecího masa. Pozor na tuk! Ten by neměl kapat do uhlí – vznikají tak zdraví škodlivé látky.
3. Lahodná marináda
Správnou marinádou získá maso na šťavnatosti a křehkosti. Nemusíte ho ale máchat v misce plné různých surovin.
Podle šéfkuchařů vám stačí kvalitní olej, kyselá přísada, která dokáže zkrátit dobu tepelné úpravy (ocet, bílý jogurt, citronová či limetková šťáva i víno) a vaše oblíbené koření. Maso se obvykle marinuje celý den, u zeleniny stačí pár minut.
4. Jaký dresink je nejlepší?
Každému chutná něco jiného, a tak není na škodu vyrobit různé dresinky, do nichž můžete namáčet třeba zeleninu, pečivo a další přílohy. Nebojte se experimentovat a na stůl vyskládejte různé druhy. Pikantní, česnekový nebo bylinný.
5. Jak dlouho grilovat?
Každá surovina potřebuje rozdílnou délku grilování! Všeobecně se dá říct, že zeleninu a ryby grilujeme na bočních částech grilu, kde není přímý oheň. U hovězího steaku uřízněte silnější plátek o šířce zhruba 2,5 centimetru a grilujte nad přímým ohněm 8 minut.
U vepřového ukrojíme zhruba 2 centimetry a grilujeme 6 až 8 min nad největším žárem. Kuřecímu dopřejte víc času a nechte ho na grilu i 12 minut.