Lepkavá rýže nasladko je vyhlášenou thajskou lahůdkou. Ale chutná i nám Čechům. Udělejte si ji doma i vy a budete se olizovat až za ušima.
Suroviny:
2 hrnky rýže typu sticky (seženete ji v asijských potravinách i na internetu)
4 hrnky vody
400 ml kokosového mléka
100 g hnědého cukru
½ lžičky soli
1 čerstvé mango
1 lžička sezamových semínek
Postup:
Rýži namočte přes noc do vody. Druhý den ji sceďte a nechte okapat. Vařte ji v cedníku nad hrncem s vodou na mírném ohni, dokud nebude měkká. Mezitím si svařte kokosové mléko s cukrem a špetkou soli.
Uvařenou rýži smíchejte s oslazeným svařeným mlékem a dejte ji vychladit. Po vychlazení rýži servírujte s čerstvými plátky manga a lehce posypanou sezamovými semínky.
Náš tip
Rýže skvěle chutná i s opraženými kešu oříšky nebo buráky.