Máte chuť na trochu exotiky? Pak si připravte tuhle pikantní thajskou polévku plnou nejrůznějších chutí a vůní.
Potřebujete:
✿ 12 krevet
✿ 6 šálků kuřecího vývaru
✿ 1 citronovou trávu
✿ 4 stroužky česneku
✿ 1 cibuli
✿ 2 cm zázvoru
✿ 3 bobkové listy
✿ 1 limetku
✿ 1,5 lžíce rybí omáčky
✿ 0,5 lžíce sójové omáčky
✿ 1 mrkev
✿ 1 šálek shiitake hub
✿ 1 chilli papričku
✿ 1/3 šálku kokosového mléka
✿ 1 lžičku chilli oleje
✿ hrst koriandru
✿ 100 g rýžových nudlí
1. Rýžové nudle nechte nasáknout ve vroucí vodě, za občasného míchání vařte asi 5–6 minut a dejte je stranou. Vývar vařte v hrnci na střední teplotě. Přidejte nakrájenou citronovou trávu a vařte 5–6 minut, až změkne.
Přidejte prolisovaný česnek, jemně nasekanou cibuli, nastrouhaný zázvor, bobkový list, lžičku limetkové šťávy, rybí a sójovou omáčku a nahrubo nakrájenou mrkev.
2. Mírně snižte teplo, zakryjte a vařte mírně 5 minut. Pak přidejte nakrájené houby a nadrobno nakrájenou chilli papričku a vařte dalších 5 minut. Přidejte krevety a vařte 3 minuty, dokud krevety nezrůžoví.
3. Snižte teplotu, přilijte kokosové mléko, zakápněte chilli olejem a dochuťte rybí omáčkou. Vyndejte bobkový list, přidejte plátky limetky, trochu rýžových nudlí a posypejte koriandrem.
To zní jak výzva! Je super objevit něco tak osvěžujícího. Doufám, že mi výsledek chutná tak, jak to zní.
Thajská kuchyně má opravdu něco do sebe. Zkusím tu polévku při nejbližší příležitosti. Exotické chutě a vůně mě vždy přitahovaly.
Ta polévka vypadá fakt skvěle! Ráda bych ji zkusila, ale nevím, kde se tady v Pardubicích dostanu k tomu zázvoru a citronové trávě.