Suroviny:
1 l vývaru
hrst koriandru
16 velkých krevet
100 g rýžových nudlí
2 cm zázvoru
1 červená cibule
1 mrkev
2 chilli papričky
1 snítka citronové trávy
2 stroužky česneku
1 limeta
2 bobkové listy
2 lžíce rybí omáčky
2 lžíce kokosového mléka
Postup:
Rýžové nudle vhoďte do vroucí vody, asi 5 minut je povařte, přeceďte a odložte stranou. V hlubokém hrnci na lžíci oleje osmažte nadrobno nakrájenou cibuli společně s kousky mrkve a plátky zázvoru.
Jakmile zelenina trochu změkne, přihoďte k ní krevety a nadrobno nasekané chilli papričky. Vše krátce orestujte a zalijte vývarem. Do něj přidejte citronovou trávu, bobkový list a rybí omáčku.
Polévku zahřívejte těsně pod bodem varu asi 10 minut. Odstavte ji z plotny, vyjměte bobkový list a citronovou trávu a přimíchejte kokosové mléko a rýžové nudle. Ozdobte nasekaným koriandrem a měsíčkem limety.
Tip!
Místo krevet můžete použít kuřecí maso či uzené tofu.
Tahle thajská krevetová polévka vypadá báječně, určitě ji zkusím připravit! Jen přemýšlím, jestli by se to dalo sladit třeba s thajskou bazalkou?