Suroviny:
500 g těstovin
350 g čedaru
250 ml mléka
1 lžíce hladké mouky
2 lžíce másla
muškátový oříšek
sůl
Postup:
Těstoviny (na tento recept se nejlépe hodí kolínka nebo vřetena) uvařte na skus. Čedar nastrouhejte nahrubo a zhruba třetinu odložte stranou. V hrnci rozehřejte lžíci másla a přisypte k němu lžíci hladké mouky.
Míchejte a zahřívejte asi 2 minuty. Na závěr přilijte mléko a za stálého míchání na středním plameni vařte 3 minuty. Jakmile mléko zhoustne, přidejte větší část strouhaného čedaru, špetku muškátového oříšku a vše osolte.
Zahřívejte, dokud se sýr zcela nerozpustí. Zapékací mísu vymažte máslem, nasypte do ní uvařené těstoviny, zalijte omáčkou a vše dobře promíchejte.
Vložte do trouby předehřáté na 200 °C. Po 8 minutách těstoviny posypejte sýrem, který jste si předtím dala stranou, a pečte dalších 10 minut.
Tip!
Polovinu čedaru můžete nahradit parmazánem.