Chřest má jemnou vůni a chuť, které během jara jen těžko odoláte. A takový salát z grilovaného chřestu a pancetty, doplněný o pošírované vejce? Delikatesa, kterou už stačí doplnit jen vhodným vínem.
Ingredience:
svazek chřestu
4 vejce
60 g piniových oříšků
12 plátků pancetty
4 lžíce plocholisté petrželky
50 g másla
1 vanička řeřichy
sůl
ocet
Postup:
Oloupaný chřest spařte ve vroucí osolené vodě po dobu 1 minuty a poté ho vložte do studené vody. Pancettu upečte v troubě na pečicím papíru dozlatova.
Mezitím vařte vejce po dobu zhruba tří minut a oloupejte. Můžete si udělat i ztracené vejce. Přiveďte k varu vodu s kapkou octa, utvořte vír a do něj vyklepněte vajíčko. Žloutek se obalí bílkem. Vařte asi 3 minuty.
Spařený chřest a piniové oříšky zprudka opečte na pánvi s kouskem másla dozlatova. Ke konci přidejte ještě kousek másla a najemno nasekanou petrželku.
Naservírovaný salát posypejte řeřichou a nakrájenou křupavou pancettou. Podávejte s jarními brambůrkami nebo jen tak jako lehkou večeři s čerstvým pečivem. Salát můžete ještě zakápnout citronovou šťávou nebo dýňovým olejem.
Tip redakce
Rulandské bílé pozdní sběr je víno plné květinových a ovocných vůní, má vyvážený poměr zbytkového cukru, kyselin a také středně plnou chuť. V kombinaci s tímto pokrmem to bude velké překvapení.