Suroviny na 6 porcí:
1,5 kg telecí pečeně (krkovice, hrudí)
250 g malé
cibulky (šalotky, perlovky)
750 g malých vařených brambor
2 tuříny či vodnice
2 mrkve
1 palice česneku
3 lž. olivového oleje
1 lž. rozmarýnu
1 lž. tymiánu
500 ml drůbežího vývaru
3 lž. studeného másla
1 lž. sherry octa
sůl a pepř
Postup:
Cibulky povaříme půl minuty ve vroucí vodě, scedíme je, odkrojíme spodní a vrchní část a stáhneme slupku.
V pekáči promícháme cibulky s uvařenými, oloupanými, nakrájenými bramborami, kousky oloupaného tuřínu a mrkve, oloupanými stroužky česneku a olivovým olejem. Zeleninu osolíme, opepříme a rozhrneme do stejnoměrné vrstvy.
Maso osolíme, opepříme a potřeme rozmarýnem a tymiánem. Položíme ho na zeleninu a pečeme na 180 °C asi 1 hodinu a 45 minut, až bude křehké. Přesuneme ho na prkýnko a přikryjeme alobalem. Zeleninu přesuneme do mísy a udržujeme v teple. Výpek z pekáče slijeme a necháme stranou.
Pekáč postavíme na sporák na středně vysoký plamen, vlijeme do něj vývar a uvedeme k varu. Povaříme 2 minuty a odlupujeme přitom přípečky. Šťávu přes síto přecedíme do kastrolu a svaříme, až zhoustne, trvá to asi 7 minut.
Stáhneme z ohně a asi po 2 minutách zašleháme po lžících máslo. Omáčku osolíme, opepříme a dochutíme octem. Nakrájené maso a zeleninu podávejte s omáčkou, zakápnuté trochou uchovaného vypečeného tuku.