Aby byla maková náplň šťavnatá a vláčná, musí být mák čerstvý.
Ingredience: 500 g hladké mouky, 100 ml oleje, špetka soli
Náplň: 150 g mletého máku, 60 g cukru krupice, 50 g másla na pokapání, 1 višňový kompot bez pecek, cukr moučka
Postup: Z mouky, oleje, soli a 250 ml vody vypracujte těsto. Překryjte ho teplou mísou a nechte odpočívat asi 30 minut. Těsto rozdělte na poloviny a na plátěném ubruse ho postupně vyválejte.
Naolejovanýma rukama pak pomalu natahujte těsto do všech stran, až bude docela tenké.
Aby se těsto lépe natahovalo, přidejte do něho 4 lžičky octa. Posypejte mákem a cukrem, poklaďte okapanými višněmi, polijte rozpuštěným máslem a pečte v předehřáté troubě při 180 °C asi 20 až 25 minut.
Ještě horký štrúdl potřete máslem a nakrájejte na kousky. Podávejte posypaný moučkovým cukrem