Suroviny:
120 g quinoy
240 ml vody
100 ml olivového oleje
6 cherry rajčat
5 jarních cibulek
1 hlávkový salát
1 červená cibule
1 okurka
2 citrony
1 lžička římského kmínu mletého
velká hrst čerstvé petrželky
mletý černý pepř
sůl
Postup:
Do hrnce nalijte vodu a dejte vařit. Do vroucí vody vsypte quinou a vařte ji do měkka, asi 15 minut.
Rajčata a listový salát opláchněte a nechte okapat. Okurky oloupejte a nakrájejte společně s rajčaty a salátem nadrobno. Rajčata i okurky zbavte jadýrek, použijte pouze dužinu.
Červenou cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Jarní cibulku očistěte a také najemno nakrájejte.
Z citronů vymačkejte šťávu a přidejte římský kmín, čerstvou najemno nasekanou petrželku, osolte a opepřete. Do zálivky přidejte kvalitní olivový olej.
Veškerou zeleninu v misce smíchejte s quinoou a zalijte zálivkou. Důkladně promíchejte a můžeme podávat.
Slovo tabouleh se čte a vyslovuje tabúle a tenhle blízkovýchodní salát ocení zejména milovníci bylinek. V létě můžete přidat ještě mátu a to tolik, kolik její vůně snesete a quinou můžete klidně vyměnit za bulgur nebo kuskus.