Guláš z vepřového masa je šťavnatý. Podávejte ho s knedlíkem a s kopečkem zakysané smetany. Pokud jste v dietním režimu, zkuste ho připravit z krůtího masa a jako přílohu použijte brambory.
Ingredience na 4 porce:
800 g vepřové plece
2 cibule
2 lžíce sádla
2 stroužky česneku
sůl
pepř
1 červená paprika
1 lžička drceného kmínu
2 lžíce sladké mleté papriky
500 g kysaného zelí
2 bobkové listy
1 l vývaru
200 ml smetany
zakysaná smetana k podávání
Postup:
V hrnci rozehřejte sádlo a opečte na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Po chvíli přidejte drcený kmín a nechte ho rozvonět. Vmíchejte na kostičky nakrájené maso a opečte ho.
Přidejte nahrubo nasekaný česnek, osolte, vmíchejte papriku, krátce opečte, poprašte moukou a vše zarestujte. Takto připravený základ zalijte polovinou vývaru, přidejte bobkové listy a na mírném ohni duste maso pod pokličkou do poloměkka přibližně 30 minut.
Poté přidejte vymačkané a pokrájené zelí, na kousky nakrájenou papriku, zbylý vývar a trochu nálevu ze zelí. Za občasného míchání duste guláš pod pokličkou dalších asi 30 min, dokud maso není měkké.
Nakonec vmíchejte smetanu a na mírném ohni provařte zhruba ještě 5 minut, aby se chutě dokonale propojily. Guláš stáhněte z ohně, osolte a opepřete podle chuti.
Doba přípravy: 90 min
Cena za 1 porci: 40 Kč
Když si doma vaříme guláš, vždy si k tomu pustíme dobrou hudbu. Tento recept vypadá výborně, určitě vyzkouším i tu variantu s krůtím masem.
Fotografie tohoto guláše by určitě skvěle vypadala na mém blogu. Už se těším, až si ho sama uvařím a nafotím ten šťavnatý výsledek!
Szegedinský guláš mám moc ráda a vždy se ho snažím připravovat stejně, jako je to v receptu. S tou zakysanou smetanou je to prostě neodolatelná kombinace!