Francouzský slaný koláč chutná výtečně teplý i studený. Podávejte ho jako předkrm nebo večeři.
Suroviny
Na těsto – 280 g hladké mouky – 140 g másla – 8 lžic vody – špetka soli – pečicí papír
Na náplň – 500 g chřestu – 150 g tvrdého sýra – 2 vejce – 50 g žervé – 200 ml smetany ke šlehání – sůl, pepř
Postup
1. Mouku propracujte prsty s máslem, vodou a solí, až vznikne pevné, vláčné těsto, které vtěsnejte do koláčové formy vyložené pečicím papírem. Dejte na 30 minut do lednice. Pak předpečte 20 minut v troubě vyhřáté na 180 ºC.
2. V osolené vodě uvařte očištěný a pokrájený chřest a pak ho propláchněte pod studenou vodou. V míse smíchejte nastrouhaný tvrdý sýr, žervé, vejce a smetanu. Osolte a opepřete.
3. Sýrovou směs naneste na předpečený korpus, navrch dejte chřest. Pečte dalších 25 minut.