Preclíky jsou výborná pochoutka nejen k pivu nebo vínu.
Potřebujete:
✿ 250 g hladké mouky
✿ 100 g másla nebo rostlinného tuku
✿ 250 g tučnějšího sýru
✿ špetku soli
✿ trochu mléka
✿ 1 vejce na potření
✿ kmín, mák nebo sezamové semínko
1. Tvrdý sýr nastrouhejte najemno. Na vál prosijte mouku, přidejte na kousky rozdrobené máslo nebo tuk, strouhaný sýr, sůl a podle potřeby trochu mléka.
2. Vypracujte hutné hladké těsto a nechte ho v chladu chvíli odpočinout. Pak z těsta nakrájejte kousky, vyválejte je do válečků a z nich vytvořte tvary menších preclíků.
3. Preclíky pokládejte na plech vymazaný tukem, na povrchu je potřete rozšlehaným vejcem a posypejte drceným kmínem, mákem, sezamovým semínkem či hrubozrnnou solí. Pečte je v troubě při 200 °C asi 15 minut dozlatova. Jejich chuť vás ohromí.