Ingredience: 4 porce
● 150 g špeku ● bešamel
● 1 l mléka ● 1 cibule
● 65 g másla ● 65 g hladké mouky
● sůl ● pepř ● bazalka
● oregano ● 150 g gorgonzoly
● 280 g parmazánu ● 2 ks mozzarelly
● 250 g plátů těstovin
Postup:
Špek nakrájejte na čtverečky. Na lžíci olivového oleje ho orestujte a nechte zchladnout. Parmazán nastrouhejte, gorgonzolu nakrájejte a mozzarellu natrhejte na proužky.
Bešamel: cibuli s bobkovým listem vložte do rendlíku a s mlékem prohřívejte těsně pod bodem varu 5 min, přeceďte a odstavte.
V hrnci rozpusťte máslo, přidejte mouku a smažte asi 1 min. Hrnec odstavte a přilévejte mléko. Energicky přitom šlehejte, až bude omáčka hladká. Vraťte na plotnu, přiveďte k varu a vařte 3 min. Pak teplotu stáhněte a vařte 20 min.
Bešamel smíchejte s parmazánem, gorgonzolou a na středním plamenu v omáčce sýr rozpusťte. Přidejte bazalku, oregano a pepř.
Těstoviny: Povařte je 1 min v osolené vodě a pak je dejte do mísy se studenou vodou. Zastavíte tím jejich měknutí, ještě totiž změknou v troubě. Tu předehřejte na 180 °C. Do zapékací mísy vložte pláty těstovin. Na těsto rozetřete sýrovou omáčku, posypte parmazánem, mozzarellou a špekem.
Pokračujte, až budou v zapékací míse ideálně 4 vrstvy. Poslední pláty těstovin potřete sýrovou omáčkou, posypte parmazánem a nechte zapékat asi 30 min.
Příprava: 120 min
Cena: 100 Kč