Původní recept na českou národní omáčku vyšel v roce 1826.
Ingredience
1 kg zadního hovězího, 150 g slaniny, 2 cibule, 2 mrkve, 2 petržele, ½ celeru, 6 kuliček nového koření, 15 kuliček celého pepře, 3 bobkové listy, ½ lžičky tymiánu, ½ lžičky soli, 2 lžičky cukru, 200 ml smetany ke šlehání, 1,5 lžíce hladké mouky, 1 citron, slunečnicový olej
Postup
Maso opereme a zalijeme nálevem ze svařené vody s nakrájenou zeleninou, kořením a octem.
Druhý den maso prošpikujeme špalíčky slaniny, osolíme, opepříme a osmahneme ze všech stran v rozpáleném oleji. Nakrájíme očištěnou zbylou zeleninu a dáme na pánev, pak přidáme cibuli a smažíme, dokud nezezlátne.
Nakonec podlijeme masovým vývarem a dusíme v troubě doměkka. Vyjmeme z trouby, odebereme zeleninu a propasírujeme ji přes síto. Omáčku přivedeme k varu, vmícháme do ní smetanu, cukr a šťávu z půlky citronu. Necháme projít mírným varem.