Ta pravá se připravuje ze svíčkové, ale dobře bude chutnat i z falešné svíčkové, zadního hovězího nebo s králíkem. Základem je kořenová zelenina. Pokud použijete hotovou nakládanou směs, slejte ji, nálev totiž obsahuje spoustu soli.
Ingredience na 4 porce:
● 1,5 kg hovězího zadního masa
● 4 větší mrkve
● 4 větší petržele
● 1/2 celeru
● 2 cibule
● 500 ml smetany
● 5 kuliček černého pepře
● 5 kuliček nového koření
● bobkový list
● sůl
● řepkový olej
● trochu čerstvě mletého pepře
● cukr a citronová šťáva na dochucení
Postup:
Nejdřív očistěte všechnu zeleninu. Maso zbavte blan na povrchu a prošpikujte kousky mrkve. Místo mrkve můžete přidat špek. Maso zprudka orestujte ve velkém pekáči na troše rozpáleného oleje.
Přidejte pokrájenou zeleninu, osolte, přidejte koření, zalijte vodou tak, aby nic nevyčuhovalo, a vařte na velmi mírném plameni asi 1,5 hodiny, dokud maso nezměkne. Podušené maso i koření vyjměte z hrnce.
Ze zeleniny vyberte celer a vyhoďte ho, zbývající zeleninu rozmixujte ponorným mixérem dohladka.Přidejte smetanu, dochuťte čerstvě mletým pepřem, cukrem a citronovou šťávou.Maso nakrájejte ostrým nožem na plátky a omáčku podávejte s domácím houskovým knedlíkem.
Příprava: 120 min
Cena za 1 porci: 110 Kč
Nikdy jsem nevěděla, že se svíčková může připravit i z jiných druhů masa. Díky za osvětu, vyzkouším to hned zítra!
Já jsem spíš na rychlejší jídla, ale tenhle článek mě fakt navnadil. Hlavně to, že se dá svíčková udělat i z falešné svíčkové. Super tip!
Hele, já svíčkovou dělám vždycky z králíka, protože je to levnější a taky to chutná dobře. A s domácím knedlíkem? No prostě bomba!
Už dlouho se chystám svíčkovou zkusit doma, ale vždy se bojím, že se mi nepovede. Tenhle recept vypadá dost jednoduše, možná to konečně zkusím!
Svíčková je klasika, která nikdy neomrzí! Osobně miluji, když je omáčka opravdu jemná a smetanová, přesně jak je popsáno v receptu.