Suroviny:
hrnek předem namočených, sušených hub
1 lžička mletého kmínu
olej panenský, olivový, nebo sezamový
2 středně velké cibule
1-2 stroužky česneku
½ menšího celeru na kostičky
1 mrkev na kostičky
½ malé lžičky kurkumy
mořská sůl
300 g bílé biorýže basmati
100 g pohankových krup
1 l vody nebo silného vývaru
Postup: Dáme vařit houby s kmínem. Mezitím v hrnci rozehřejeme dostatečné množství oleje a osmahneme na něm cibuli, česnek a zeleninu. Přidáme kurkumu a osolíme. Společně restujeme několik minut. Přisypeme opranou rýži s pohankou a opékáme je spolu se zeleninou.
Stále mícháme a nakonec přilijeme vroucí vodu nebo vývar, povařené sušené houby a všechno pořádně promícháme. Pokud nemáte silný vývar, přidáme zeleninový biobujon. (V tom případě nemusíme základ tolik solit, bujon je dost výrazný.
) Zmírníme oheň na minimum a vaříme přikryté bez míchání 15–20 minut. Pak odstavíme z ohně a necháme rizoto pod pokličkou ještě chvíli stát..