Suroviny:
Na korpus:
200 g hladké mouky
150 g másla
60 g moučkového cukru
špetka soli
Na krém:
4 vejce
250 g cukru
2 lžíce hladké mouky
100 ml citronové šťávy
kůra ze 2 citronů
Postup:
Do mísy dejte prosátou mouku, cukr, špetku soli a na kostičky nakrájené vychlazené máslo. Prsty co nejrychleji vytvořte pružné těsto, zabalte ho do potravinářské fólie a nechte ho asi hodinu odpočinout v lednici.
Poté ho rozválejte na plát o rozměrech asi 20 x 30 cm a ten vložte do pekáčku vyloženého pečicím papírem. Pečte ho na 170 °C asi 15 minut dozlatova.
Vejce na citronovou náplň vyšlehejte s cukrem do pěny, přimíchejte mouku, citronovou šťávu a kůru. Směs nalijte na předpečený korpus a dejte zpět do trouby na dalších 20 minut, dokud náplň na povrchu neztuhne.
Po vychladnutí dejte moučník do lednice alespoň na dvě hodiny, nejlépe však uděláte, pokud ho necháte chladit přes noc.
Druhý den ho ostrým nožem nakrájejte na stejně velké kostky a na talíři každou porci lehce poprašte moučkovým cukrem a ozdobte lístečkem máty.
Ten recept je skvělý! Už se těším, až tyto kostky vyzkouším, určitě to bude hit na příští party.
Mňam, citronové kostky! Miluju všechno s citronovou chutí, speciálně teď když je ještě léto.
Skvělý recept, jednoduchý a zároveň elegantní! Už se těším, až to vyzkouším při příští rodinné oslavě.
Tyhle citronové kousky vypadají naprosto báječně! Mohly by být skvělým doplňkem k odpolednímu čaji.
To vypadá fakt skvěle! Určitě zkusím příště, až budu mít chuť na něco svěžího a sladkýho.