Když se řekne švestka, většinou se nám vybaví slivovice, i ta může mít při umírněné konzumaci příznivý vliv na vaše zdraví.
Tyto oblíbené plody babího léta nejsou příliš bohaté na vitamin C, zato v nich nacházíme obrovský zdroj vitaminů skupiny B. Dalším důležitým vitaminem je silný antioxidant vitamín E, chránící buňky před poškozením.
Je prevencí rakoviny a kardiovaskulárních chorob, jako je infarkt, mrtvice, pomáhá udržovat zdravou hladinu nejen cukru, ale také cholesterolu v krvi.
Švestky obsahují draslík na srdce, nervy a svaly, fosfor na látkovou přeměnu, zuby a kosti, železo na krvetvorbu, hořčík na mozek, svaly a metabolismus, vápník na kosti, zuby a nervy a menší množství síry a zinku.
Přírodní projímadlo
Švestky pomáhají hubnutí a zabraňují uložení tuků. Máme-li problémy se střevy, pomůžeme si každodenní konzumací 4 čerstvých či sušených švestek. Švestky jsou i účinnou prevencí rakoviny střev.
Naložte večer 10 švestek do čisté vody a ráno je nalačno snězte a zapijte vodou, ve které byly naloženy. Toto projímadlo perfektně zabere! Vyzkoušet můžete také rychlou detoxikační kúru. Celý den nejezte nic jiného jen švestky, a to v jakémkoliv množství.
Zároveň pijte 2,5 litru vlažné vody. Dokonale se tak pročistíte.
Švestky také krášlí.
Smíchejte rozmačkanou švestku, polovinu žloutku, dvě kapky citronové šťávy, lžičku medu a nechte působit 20 minut. Maska vaši pleť vypne a zvláční. Sušené pecky švestek jsou vynikající náplní k výrobě zahřívacích polštářků.
Vysušené pecky naplníme do bavlněného povlaku a zašijeme. Když si potřebujeme nahřát některou část těla, stačí polštářek vložit na chvilku do rozehřáté trouby a pak použít.
.