Koláč se zralými slaďoučkými švestkami doplněnými lahodným fíkovým džemem je bez drobenky, proto není tolik kalorický. Zato jeho chuť je přímo skvělá!
Potřebujete:
✿ 190 g hladké mouky
✿ 2 lžičky cukru krupice
✿ špetku soli
✿ 115 g másla
✿ 1 vejce
✿ 70 g fíkového džemu
✿ 500 g švestek
✿ 3 lžíce třtinového cukru
✿ 1 vejce na potření
1. V robotu rozmixujte hladkou mouku, cukr krupici, nakrájené máslo a sůl na drobivou hmotu. V misce rozšlehejte celé vejce s jednou lžící ledové vody, vlijte do robotu a jedním či dvěma pulzy promíchejte.
Těsto vyklopte, vytvarujte placku a zabalenou ji. Takto dejte chladit alespoň na hodinu do lednice.
2. Čerstvé, omyté švestky rozpulte, vypeckujte a promíchejte se 2 lžícemi třtinového cukru. Těsto vyndejte z lednice, rozválejte na pečicím papíře na kolo o průměru 30 cm a přeneste ho i s papírem na plech.
Pomažte jej džemem, aby zůstaly 4 cm od kraje volné. Na džem rozložte švestky.
3. Přehněte okraje těsta přes náplň, mírně přitlačte a potřete rozšlehaným vejcem a poprašte zbylým cukrem. Pečte v troubě při 220 °C cca 35 minut.
Švestkový koláč bez drobenky? To zní dobře, hned si na něj vzpomínám. Moc se mi líbí fíková varianta, určitě to někdy prubnu s dětmi.
Wow, ten recept zkusím! Švestky a fíkový džem zní fakt dobře, a navíc bez drobenky to snad nebude taková kalórická bomba. Díky za tip!