Výborný a vláčný kynutý koláč s bohatou švestkovou náplní se jen rozplývá na jazyku. Pokud jste zvyklí na drobenkovou klasiku, budete jistě příjemně překvapeni.
Potřebujete:
✿ 100 ml mléka
✿ 1 balíček droždí
✿ 7 lžiček cukru krupice
✿ 250 g hladké mouky
✿ 1 vejce
✿ špetku soli
✿ 150 ml oleje
✿ 500 g švestek
✿ máslo a mouku na plech
1. Do menší misky nalijte vlažné mléko, vmíchejte 7 lžiček cukru, přidejte čerstvé droždí a nechte v teple vzejít kvásek.
Potom do větší mísy nasypejte mouku, vejce, přilijte olej a připravený kvásek. Vše dobře vymíchejte v těsto, zakryjte utěrkou a nechte v teple asi 45 minut kynout.
2. Mezitím si očistěte švestky, vyndejte z nich pecky a švestky pak nakrájejte na čtvrtiny. Plech vymažte máslem a vysypejte polohrubou moukou.
3. Vykynuté těsto vlijte na připravený plech a poklaďte ho hojně nakrájenými švestkami. Pečte v troubě při 220 °C asi 20 minut. Po upečení můžete posypat moučkovým cukrem.
Vypadá to super! Miluju, když je koláč vláčný. Škoda, že už nejsou čerstvé švestky, ale zkusím to s mraženými.
Mám ráda recepty bez drobenky, méně práce a stále chutné. Švestky jsou skvělé ovoce na koláč!
Tak tohle musím zkusit! Švestkový koláč bez drobenky zní jako skvělá změna. Hlavně, že je to jednoduchý.