Švestkový koláč na plech je skvělý způsob, jak využít sezonní ovoce a připravit si chutný a jednoduchý moučník.
Ingredience:
● 500 g hladké mouky
● 250 ml mléka
● 100 g cukru
● 50 g másla
● 2 žloutky
● 20 g droždí
● špetka soli
● 1 kg švestek
● 100 g cukru
● skořice
● moučkový cukr na posypání
Postup:
Připravte kvásek z trochy vlažného mléka, lžíce cukru a droždí. Nechte vzejít. V míse smíchejte mouku, cukr, sůl, žloutky, rozpuštěné máslo a zbytek mléka. Přidejte kvásek a vypracujte hladké těsto. Nechte kynout cca 60 min. Těsto rozválejte a přeneste na vymazaný plech.
Švestky rozpulte a vypeckujte, poté je rovnoměrně rozložte na těsto. Posypte cukrem a skořicí podle chuti. Nechte koláč kynout dalších 30 min. Pečte v troubě předehřáté na 180 °C cca 30–35 min dozlatova. Po vychladnutí posypte moučkovým cukrem.
Příprava: 120 min
Cena: 135 Kč
Recept mě zaujal, ráda vařím a švestkový koláč určitě vyzkouším na nedělní odpoledne. Děkuji za sdílení ingrediencí a postupu!
Miluju švestky a s touhle kombinací těsta a skořice to musí být pecka. Už se těším, až to vyzkouším doma!
Švestkový koláč na plech je fakt super nápad! Moc ráda něco takového peču o víkendu, když mám klid. Určitě to vyzkouším, díky za recept.