Zralé švestky jsou sladké, pevné, ale měkké. Plody nechte na stromech zrát co nejdéle, aby získaly tu správnou švestkovou chuť. Prvním signálem, že jsou zralé tak akorát, je, když začínají opadávat.
Potřebujete:
1 kg švestek, 4 g kakaa, hořkou čokoládu dle chuti, kůru z 1 citronu (bio), želírovací cukr 4:1 Labeta
Postup:
Švestky omyjte, vypeckuje a rozemelte nebo rozmixujte. Přidejte k nim kakao, najemno nastrouhanou citronovou kůru a nastrouhanou hořkou čokoládu podle chuti – čím více čokolády přidáte, tím sladší džem bude.
Směs případně doslaďte cukrem, přisypejte balení želírovacího cukru 4:1 Labeta a směs důkladně promíchejte.
Za stálého míchání přiveďte směs k varu a vařte 3–5 minut. Hotovým džemem naplňte čisté skleničky, zavíčkujte je, postavte dnem vzhůru a nechte zchladnout při pokojové teplotě..