Kombinace máku a švestek ve sladkém župánku se skořicí je vždy zárukou famózního chuťového zážitku. Nechte se inspirovat naším závinem.
Ingredience: 310 g hladké mouky, 250 g másla anebo hery, 1 vejce, 1 lžíce octa, 1/2 lžičky soli, 130 ml vody, 500 g vyloupaných švestek, 200 g mletého máku, 300 ml plnotučného mléka, 3 lžíce třtinového cukru, 1 lžička mleté skořice
Postup: Rozmícháme vejce metličkou, přidáme ocet, sůl a dolijeme ledovou vodou.Do mouky nastrouháme nahrubo máslo a vypracujeme hladké těsto. n Do mléka přidáme cukr, skořici a vše přivedeme k varu.
Přidáme do něj mák a necháme 15 minut nabobtnat. n Rozdělíme těsto na 2 poloviny a vyválíme pláty. Na střed každého rozprostřeme mák, na který poklademe švestky. Pečeme v troubě na 180 °C asi 25 minut..