Knedlíky také můžete vařit na plátně nebo v utěrce a páře.
Ingredience:
250 ml mléka
1 lžička cukru krupice
½ kostky droždí
500 g hrubé mouky
sůl
1 vejce
švestky
200 g mletého máku
3 lžíce cukru moučka
100 g másla
Postup:
Z trochy vlažného mléka, cukru a rozdrobeného droždí nechte vzejít kvásek. V míse promíchejte mouku se špetkou soli. Ve zbylém mléce rozšlehejte vejce.
K mouce přilijte kvásek, vše pak zalijte mlékem s vejcem a zadělejte nelepivé těsto hutnější konzistence.
Těsto nechte zakryté utěrkou kynout necelou hodinu. Mezitím si omyjte švestky a osušte je. Mletý mák promíchejte s moučkovým cukrem. Máslo rozpusťte.
Těsto rozválejte na plát, nakrájejte ho na čtverce, ty pak poklaďte švestkami, zabalte je a nechte ještě 10 minut kynout.
Vykynuté knedlíky vařte v mírně osolené vodě pod poklicí asi pět minut, pak je obráťte a dovařte je 3–5 minut odkryté. Doba vaření závisí na velikosti knedlíků.
Knedlíky omastěte trochou rozpuštěného másla. Podávejte posypané mákem a polité máslem.