Uvařte si s námi tradiční sladké knedlíky, na kterých si pochutná celá rodina. Kombinaci švestek a máku nikdo neodolá.
Ingredience:
Bramborové těsto: 600 g vařených brambor, 1 špetka soli, 100 g hrubé mouky, 100 g polohrubé mouky, 1 vejce
Náplň: švestky, 250 g marcipánu, 50 g máku
Na ozdobu: 120 g mletého máku, 120 g cukru moučka, 80 g rozpuštěného másla nebo sádla
Postup:
1. Brambory uvařte ve slupce. Poté je oloupejte a prolisujte nebo nastrouhejte.
2. Z nastrouhaných brambor, mouky, vejce a soli vypracujte těsto, ze kterého utvořte váleček.
3. Švestky důkladně omyjte a osušte.
4. Těsto rozválejte a z něj pak odkrajujete stejné kousky. Smíchejte mletý mák s marcipánem, vytvarujte kuličky a vložte místo pecek mezi dvě půlky švestek. Švestky umístěte do čtverečků z těsta, vytvarujte knedlíky.
5. Knedlíky vkládejte do vařicí, mírně osolené vody a hned je opatrně zamíchejte, aby se nepřilepily ke dnu. Zvolna vařte, hotové knedlíky vyndejte a nechte okapat.
6. Vyjměte děrovanou naběračkou, vložte na talíř, posypejte mákem smíchaným s cukrem a přelévejte rozpuštěným máslem či sádlem. Pokud vám knedlíky zbydou, můžete je zamrazit.