Suroviny:
Na těsto:
100 g hrubé mouky
400 g brambor
2 lžíce dětské krupičky
1 žloutek
špetka soli
1 lžíce cukru moučky
1 lžíce másla
20 švestek
Na posypání:
150 g strouhanky
3 lžíce másla
1 lžíce třtinového cukru
Postup:
Uvařené a vychladlé brambory oloupejte a nastrouhejte najmno. Přidejte k nim hrubou mouku, žloutek, sůl, cukr a máslo a vypracujte pružné těsto. Těsto nechte v chladu asi půl hodiny odpočinout, poté ho rozdělte na dvě části a z každé vytvořte váleček.
Ten nakrájejte na 10 částí, z každé udělejte kuličku, a dlaní z nich udělejte mističky. Do středu vložte vypeckované švestky a vytvořte kulaté knedlíky. Obalte je v dětské krupičce, vložte do vroucí vody a občas je zlehka promíchejte.
Knedíky vařte tak dlouho, dokud nevyplavou na povrch. Třtinový cukr na pánvi zkaramelizujte, přidejte k němu strouhanku a vše opražte dohněda.
Uvařené knedlíky přeceďte a obalte je ve zkaramelizované strouhance. Rozdělte je do talířů a každou porci posypejte moučkovým cukrem a zakápněte rozpuštěným máslem.
Když jsem byla v Rakousku, ochutnala jsem tam podobné knedlíky. Tvůj recept vypadá skvěle, určitě vyzkouším!
Ooo, švestkový knedlíky! To je moje dětství. Mám je ráda posypaný cukrem a rozpuštěným máslem. Dík za recept, zkusím.