Pokud nejsou švestky dost sladké, vložte do každé půl kostky cukru anebo kuličku marcipánu.
Ingredience: 500 g brambor typu C, 150 g hrubé mouky, 1 vejce + 1 žloutek, špetka soli
Na náplň: 10–15 švestek, 1–2 lžíce másla, 2 lžíce mletého máku, 2 lžíce cukru moučka
Postup: Brambory uvařte ve slupce a ještě vlažné oloupejte a na-strouhejte. Mezitím dejte do hrnce vařit osolenou vodu.
K bramborám přidejte hrubou mouku, vejce a žloutek, osolte a vypracujte měkčí těsto. Rukou tvarujte stejně velké placičky, na každou položte švestku a za-balte.
Knedlíky vařte ve vroucí vodě asi 7–8 minut. Podávejte je obalené v máku smíchaném s cukrem a přelité máslem