My pijeme „svařák“, Švédové zase glögg (čte se gleg). Běžnější je červený s rozinkami a mandlemi, za vyzkoušení ale rozhodně stojí i méně obvyklý bílý, oslazený jemným bezovým sirupem.
Potřebujete:
✿ 200 ml bezového sirupu
✿ 4 hvězdičky badyánu
✿ 1 skořice + na ozdobu
✿ 10 celých kardamomů
✿ 8 hřebíčků
✿ 6 cm zázvoru
✿ 1 citron
✿ 750 ml bílého vína
✿ ovoce na ozdobu
1. Bezový sirup nalijte do kastrolu, přidejte badyán, 1 skořici, lehce podrcený kardamom, hřebíčky, zázvor nakrájený na plátky a proužky oloupané citronové kůry. Na mírném ohni chvilku povařte.
2. Poté stáhněte z plotny, nechte zcela vychladnout, kastrol přiklopte a uložte na celou noc někam do chladu – v lednici vám tento základ vydrží 2–3 dny. Pak vyndejte ze sirupu zázvor, citronovou kůru i ostatní koření.
3. Sirupový základ přelijte do většího hrnce, přidejte k němu víno a spolu znovu zahřejte – nenechte ho ale vařit, vypařil by se alkohol. Rozlijte do sklenic, můžete přidat skořici nebo plátky pomeranče, jablka apod. Popíjejte horké.