Nejoblíbenější jsou se smetanovou omáčkou dle receptu z Ikey.
Ingredience na 6 porcí:
Na kuličky:
● 500 g mletého hovězího masa
● 250 g mletého vepřového masa
● 1 cibule
● 1 stroužek česneku
● 100 g strouhanky
● 1 vejce
● 1 lžíce plnotučného mléka
● sůl a pepř
● rostlinný olej
Na krémovou omáčku:
● 40 g másla
● 40 g hladké mouky
● 150 ml zeleninového vývaru
● 150 ml hovězího vývaru
● 150 ml smetany ke šlehání
● 2 lžičky sójové omáčky
● 1 lžička dijonské hořčice
Postup:
Hovězí a vepřové maso smíchejte, přidejte nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek, strouhanku, vejce a mléko. Osolte, opepřete a vše rukama promněte. Ze směsi vytvarujte kuličky a dejte na 120 min do lednice.
Na pánvi na oleji je pak osmahněte. Až zhnědnou, dejte je do pekáče a zakryjte. Pečte 30 min na 180 °C. Mezitím připravte omáčku. V rendlíku rozehřejte máslo, přidejte mouku a udělejte světlou jíšku.
Za stálého míchání přilijte oba vývary, smetanu, sójovou omáčku a hořčici. Vše přiveďte k varu a vařte, dokud omáčka nezhoustne. Podávejte přelité omáčkou a s brusinkovým džemem.
Příprava: 50 min
Cena za 1 porci: 36 Kč
Zajímavý přístup k tradičnímu receptu. Cena za porci je více než přívětivá, což jistě ocení každá domácnost. Uvařím to své rodině, doufám, že to bude hit.
Super članek, ale myslela jsem, že to bude těžší. Určitě to zkusím, vypadá to snadně a dobře. Děkuju za recept 🙂
Recept vypadá úžasně a není příliš složitý. Rozhodně vyzkouším, jsem zvědavá, jaký bude rozdíl oproti těm z Ikey. Díky za skvělou inspiraci!
Skvělý článek! Už dlouho jsem chtěla zkusit švédské masové kuličky doma udělat, ale nikdy jsem neměla odvahu. Teď to zkusím, díky za recept!