Suroviny na 4–6 porcí:
mleté maso hovězí a vepřové 1:1
2–3 lžíce solamylu
200 ml mléka
2 celá vajíčka
1 cibule
½ lžička mletého nového koření
1 lžička muškátového oříšku
špetka mletého zázvoru
pepř, sůl
máslo na smažení
nakládané brusinky
Na omáčku:
50 g másla
4 lžíce mouky
½ l vývaru
50 ml smetany
mletý pepř sůl
Postup:
Z uvedených surovin a cibule nakrájené na malé kostičky vypracujeme hladké těsto, ze kterého podle libosti tvoříme buď kuličky, nebo placičky, a smažíme je na másle.
V kastrolu rozpustíme máslo, zasypeme moukou a za stálého míchání připravíme tmavší jíšku, kterou zalijeme vývarem a smetanou, asi patnáct minut provaříme, dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.
Podáváme se selskými brambory (uvaříme ve slupce a těsně před podáváním slupku oloupeme), omáčkou a brusinkami.