Suroviny:
500 g hladké mouky
400 g povidel, či jiné náplně (tvarohové, makové..)
100 g cukru krupice
50 g droždí
250 ml mléka
180 ml oleje
2 ks žloutky
vejce na pomašlování
cukr moučka, drobenka, máslo
rum
Postup:
Z droždí a trochy vlažného mléka a cukru připravíme kvásek, který zlehka zahustíme moukou a necháme kynout asi 15 minut.
Do mísy dáme mouku, cukr, žloutky a postupně přidáváme mléko a olej, nakonec smícháme s kváskem a vypracujeme v hladké těsto Těsto zaprášíme moukou, necháme přikryté vykynout a potom z něj vytvarujeme malé kuličky, z nichž vytlačíme dnem malé skleničky koláčky.
Těsto pomašlujeme rozšlehaným vejcem, naplníme povidly, případně jinou náplní a posypeme drobenkou. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C dozlatova.
Po vytažení z trouby koláčky potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s kapkou rumu a vychladlé ještě lehce posypeme moučkovým cukrem.