Suroviny pro 4 osoby:
asi 4kilová husa
kmín
čerstvý zázvor
med
sůl
Na nádivku:
6 tvrdších housek pokrájených na kostky
300 ml mléka
2 vejce
60 g polohrubé mouky
50 g pokrájených žampionů
na špetku nože muškátového oříšku
20 g mandlí
kadeřavá petrželka
sůl
Postup:
Nejprve si připravíme nádivku: housky nasypeme do mléka a necháme nasáknout. Pak přidáme další přísady, promícháme – a je hotovo. Husu osolíme, posypeme kmínem a potřeme marinádou z čerstvého zázvoru a medu. Připravenou nádivkou pak husu naplníme.
Pečeme pomalu v troubě předehřáté asi na 160 °C, dokud nezezlátne (pozor – zázvor se nesmí spálit!), tedy asi 90 minut.Na začátku ji podlijeme trochou vody. Můžeme obložit čtvrtkami jablek.
Hotovou husu podáváme s knedlíky vařenými v páře a dvěma druhy zelí, místy na Moravě a na Slovensku se jí s lokšemi.