Jako hlavní chod se hodí šťavnaté kachní stehýnko s dozlatova vypečenou křupavou kůrkou. Konfitování je pomalé pečení, proto si je připravte s předstihem.
Potřebujete:
✿ 4 kachní stehna
✿ 4 stroužky česneku
✿ 3 snítky tymiánu
✿ 50 g mořské soli
✿ 1 lžičku mletého bílého pepře
✿ 600 g kachního sádla
✿ 400 ml drůbežího vývaru
1. Česnek podrťte, tymián nasekejte nahrubo a promíchejte se solí. Stehna opepřete a naložte do připravené směsi. Zakryjte fólií a uložte na 24 hodin do lednice. Stehna vyndejte, omyjte, osušte, a vložte do pekáče. Zalijte rozpuštěným sádlem, přiklopte a pečte při 130 °C asi 2 hodiny.
2. Měkké maso vyndejte z trouby, nechte zchladnout a vyjměte stehna z tuku. Sádlo slijte, tekutinu ze dna pekáče přelijte do kastrolu a za stálého míchání svařte, až zhoustne.
Přilijte sběračku vývaru, promíchejte, vařte do zhoustnutí a několikrát opakujte, až získá krásnou tmavou barvu.
3. Přilijte zbylý vývar, osolte, opepřete podle chuti a sceďte. Před podáváním stehna zprudka opečte 5 minut v troubě při 220 °C, až bude kůže křupavá. Přelijte šťávou a podávejte s bramborami bramborovou kaší.
Konfitování je podle mě kouzelný způsob přípravy masa, protože zůstává krásně šťavnaté. Kachnu určitě zařadím do svého kulinářského repertoáru.
Tohle mi přijde jako super recept nejen na Valentýna, ale i na jakýkoli sváteční den. Asi ho vyzkouším, i když nevím, kde sehnat tolik sádla!
Takový bohatý recept na Valentýna je přesně to, co potřebujeme. Konfitovaná kachna zní vznešeně, a přitom je to tak jednoduše popsané!
Jéé, kachna! To je super nápad, mám ráda takové sváteční recepty. Konfitování zní sice složitě, ale určitě to zvládnu.
Wow, tohle vypadá jako skvělé jídlo na romantickou večeři. Možná bych mohla zkusit dát k tomu nějaké zajímavé fotky, jak to zvládnu!
Tyhle kachní stehýnka zní luxusně! Už se těším, až to zkusím na Valentýna. S přípravou musím začít hned, abych to měla na ten svátek hotový.