U nás je zvykem jíst sushi hůlkami, ale pokud chcete být jako Japonci, vsaďte na své ruce!
Ingredience: na 8 kusů
● 400 g sushi rýže
● 520 ml vody
● 60 ml rýžového octa
● 100 g cukru
● 20 g soli
● řasa Nori
● losos, avokádo
● tmavá sezamová semínka
● sójová omáčka
● nakládaný zázvor
● wasabi pasta k podávání
Postup:
Rýži propláchněte, dokud voda nebude čistá. Vlijte vodu a vařte 15 min. Pak nechte rýži ještě 10 min odstát. Smíchejte ocet, cukr a sůl a prohřejte na 30 sekund v mikrovlnce. Odstátou rýži přelijte směsí z octa a nechte vychladnout.
Nakrájejte lososa a avokádo na tenké proužky. Pro obrácené rolky dávejte nejdřív rýži, pak řasu a pak náplň. Navlhčete prsty zbylý kousek řasy a pomocí podložky zarolujte náplň dovnitř. Když se dostanete až ke konci řasy, volný konec váleček hezky zalepí.
Nakonec rolky nakrájejte tak, že je nejprve přepůlíte, půlky opět přepůlíte a ty ještě jednou přepůlíte. Získáte tak přesně stejně velké kousky. Obalte v sezamu a podávejte se sójovou omáčkou a wasabi.
Příprava: 60 min
Cena za 1 porci: 19 Kč