V parných dnech je příjemné, když se můžete osvěžit kvalitní zmrzlinou podle tradiční receptury
Ingredience
500 ml 30 % smetany ke šlehání, 5 žloutků, 130 g krystalového cukru, 70 g vyloupaných pistácií, 60 ml studené vody
Postup
Smetanu nalijeme do rendlíku, přidáme cukr, který rozpustíme, ale pozor, abychom smetanu nezahřáli příliš. Postupně přidáme do vlahé smetany žloutky a vyšleháme je. Základ zmrzliny děláme na velice mírném ohni a mícháme ho tak dlouho, dokud nezačne houstnout.
Pak odstavíme jej a necháme vychladnout. Vyloupané a dobře očištěné pistácie nameleme najemno.
Smícháme je s trochou studené vody a necháme je v ní změknout. Odebereme menší množství vychladlého zmrzlinového základu a v něm rozmícháme pistáciovou pastu, postupně přidáme základ a vše vyšleháme.
Hmotu dáme zamrazit v nerezové misce, ale musíme ji alespoň třikrát po 20 minutách promíchat, aby mrzla rovnoměrně. Použijeme- li zmrzlinové dávkovače, musíme jimi po 15 minutách zaklepat. Hotovou zmrzlinu zdobíme ovocem a šlehačkou.