Základem závinu je dobrá šunka a sýr, ale můžete přidat i zeleninu nebo různé bylinky.
Ingredience:
1 balení listového těsta
150–200 g šunky (například šunka od kosti nebo debrecínka)
150 g plátkového sýra (nejlépe nějaký tučnější, například gouda)
1 vejce
hořčice (kremžská či plnotučná, podle vaší chuti)
sezamová nebo dýňová semínka
Postup:
Předehřejte si troubu na 200 °C.
Rozválejte si těsto a přendejte ho na plech vystlaný pečicím papírem.
Těsto bohatě potřete hořčicí, vyberte pochopitelně tu, která vám nejvíce chutná.
Do středu těsta vyskládejte jeden plátek šunky vedle druhého. Poté totéž udělejte i s plátky sýra.
Těsto z obou stran přeložte a spoj lehce přimáčkněte. Oba konce přehněte tak, aby vám sýr nevytekl ze závinu ven.
Závin potřete rozšlehaným vejcem. Pokud máte doma sezamová nebo třeba dýňová semínka, závin jimi posypejte.
Pečte přibližně 20–25 minut, zkrátka dokud není závin na povrchu krásně zlatavý.
Šunko-sýrový závin zní opravdu báječně, možná bych přidala papriku pro osvěžení chuti. Uvidíme, jak mi to půjde.
Ten recept je fakt super! Ráda vařím a tohle vypadá jako něco, co bych mohla vyzkoušet třeba na víkendový brunch. Díky za inspiraci!