Bez kuchyňské soli se žít nedá, ale poslední dobou to s ní lidstvo opravdu přehání.
Nadměrné solení je spojováno s různými zdravotními riziky, například zvýšeným tlakem, a tím i onemocněním srdce a cév. Solení také zvyšuje pocit žízně, a když ji pak zaháníme slazenými nápoji, může to vést k nadváze. Takže samé nepříjemné důsledky.
Čtěte etikety
Dospělým se doporučuje přijmout 5–6 g denně, což ale málokdo dodržuje. A jak můžete snížit příjem soli? Není to zase tak těžké.
Už při nákupu si všímejte údajů na etiketách výrobků nejen o obsahu tuku a cukru, ale i soli – až 70 % jí do sebe dostáváme právě z průmyslově zpracovaných potravin prodávaných v supermarketech.
Údaj o množství soli se většinou uvádí v gramech na určitou hmotnost dané potraviny.
Krok za krokem
Doma můžete začít méně solit už při vaření, a když dáte ze stolu pryč slánku, omezíte i dosolování na talíři. Začněte hned – a postupně. Snáze si tak na nižší příjem soli zvyknete a po čase už vám to ani nepřijde. Vylepšovat chuť pokrmů můžete různým kořením.