Milujete polévky, ale v létě na ně nemáte chuť? Zkuste trochu zaexperimentovat a připravte si osvěžující studenou polévku gazpacho.
Ta pochází ze španělské Andalusie, kde patří k nejoblíbenějším letním pokrmům a kde ji také najdete v mnoha verzích. Ta tradiční se však připravuje ze zralých rajčat, paprik a okurek.
Suroviny:
1 ½ kg zralých rajčat
1 červená paprika
2 zelené papriky
2 salátové okurky
½ cibule
1 stroužek česneku
2 lžíce vinného octa
100 ml olivového oleje
1 lžička soli
Na krutony:
5 plátků bílého chleba
olivový olej
Krok za krokem:
1. Připravte si hrnec. Měl by být dostatečně velký, budete používat tyčový mixér, proto by neměl být zeleninou zcela naplněný. Rajčata, okurky, papriky a cibuli nakrájejte na malé kousky a ty vhoďte do hrnce.
Výběr rajčat nepodceňujte, jejich zralost a chuť je pro správný výsledek zásadní. Nejlépe se pro tento recept hodí rajčata typu San Marzano, která jsou šťavnatá a sladká.
2. Přidejte k nim prolisovaný stroužek česneku, olivový olej, sůl a vinný ocet. Pokud máte ráda pikantní pokrmy, můžete přidat trochu mletého nebo čerstvého chilli.
3. Poté všechno tyčovým mixérem rozmixujte dohladka. Pokud je to pro vás pohodlnější, použijte stolní mixér. Měla byste dosáhnout krémové konzistence bez kousků zeleniny.
Jestli se vám gazpacho zdá příliš vodové, můžete ho zahustit střídkou bílého chleba.
4. Polévku ochutnejte a případně dochuťte vinným octem, olejem nebo solí. Na závěr ji propasírujte přes velké sítko a vložte do lednice. Gazpacho se podává dobře vychlazené, proto ho v lednici nechte alespoň tři hodiny. Nic však nezkazíte, pokud polévku necháte chladit přes noc.
5. Chvíli před podáváním si připravte krutony. V pánvi rozpalte trochu olivového oleje a opečte v ní na kostičky nakrájený chléb.
6. Polévku servírujte v hlubokých miskách zakápnutou kvalitním olivovým olejem a ozdobenou křupavými chlebovými krutony. Na ozdobu můžete také použít zeleninu nakrájenou na drobné kostičky.
Slaný koláč s tuňákem
Pořádáte oslavu s přáteli a ráda byste je něčím pohostila? Pokud vás klasické občerstvení v podobě chlebíčků nudí, zkuste jim připravit tento slaný koláč s tuňákem a rajčaty!
Pochází se španělského regionu Galicie a inspiruje se jihoamerickými plněnými taštičkami empanadas.
Suroviny:
Na těsto:
500 g hladké mouky
150 ml vody
60 ml olivového oleje
60 ml bílého vína
1 balíček sušeného droždí
½ lžičky soli
1 lžička sladké papriky
1 vejce na potření
Na náplň:
300 g cibule
2 červené papriky
1 plechovka sekaných rajčat
2 plechovky tuňáka
sůl
pepř
olivový olej
Jak na to?
Do mouky vytvořte důlek, nalijte do něj vlažnou vodu a nasypejte droždí. Vidličkou vytvořte řídké těstíčko, mísu zakryjte utěrkou a uložte ji asi na 15 minut na teplé místo.
Poté přimíchejte mletou papriku, sůl, víno a olivový olej a ručním hnětačem vytvořte hladké těsto. To opět zakryjte a nechte ho asi hodinu kynout.
Na olivovém oleji osmahněte nakrájenou cibuli a papriky. Jakmile změknou, přidejte plechovku rajčat, osolte a opepřete. Hrnec zakryjte a směs nechte asi 20 minut dusit. Poté k ní přimíchejte tuňáka a zahřívejte dalších 10 minut.
Těsto rozdělte na dvě poloviny. První kus vložte do vymazané formy, navrstvěte na něj náplň a tu zakryjte druhým kusem těsta. Povrch potřete vejcem a propíchněte vidličkou. Pečte asi půl hodiny na 180 °C.
Studená rajčatová polévka zní jako super způsob, jak si užít rajčata, když je venku horko. Určitě vyzkouším, díky za super recept!