Studená ruská polévka okroška s kvasem je oblíbená po celém světě. Zejména v letních měsících jeji osvěžující chuť oceníte.
Ingredience:
500 ml chlebového kvasu (nejlépe nesladkého)
200 g vařených brambor
200 g vařeného masa (hovězí, kuřecí nebo šunka)
3 vařená vejce
3–4 ks ředkviček
2 nakládané okurky
1 svazek čerstvé pažitky nebo jarní cibulky
1 svazek kopru
1 svazek petrželky
1 salátová okurka
Postup:
Brambory uvařte ve slupce, nechte vychladnout, oloupejte a nakrájejte na malé kostičky.
Maso uvařte doměkka, nechte vychladnout a nakrájejte.
Vejce uvařte natvrdo, oloupejte a nakrájejte.
Nakládané a čerstvé okurky, ředkvičky a salátovou okurku nakrájejte na kostičky.
Zelené bylinky nasekejte.
Všechny pevné ingredience dejte do velké mísy. Přidejte trochu soli, případně pepře.
Zalijte připravenou směs dobře vychlazeným kvasem.
Promíchejte a dejte okrošku na zhruba 30 minut až 1 hodinu vychladit do lednice.
Miluji takové lehké a osvěžující polévky na léto! Kombinace chlebového kvasu s čerstvými surovinami musí být opravdu jedinečná.
Moc zajímavé čtení. Okroška s kvasem je nádherný příklad využití tradičních surovin v moderním a lehkém pokrmu. Tohle si určitě udělám!
Tohle je přesně ta svěžest, co v létě potřebujeme! Kvas jsem sice nikdy nezkoušela, ale myslím, že by to bylo fajn vyzkoušet na další výlet. Díky za tip!
Jé, to zní úplně skvěle! Já teda nejsem nějakej fanoušek polévek, ale tuhle určitě vyzkouším. Líbí se mi, jak je to ideální do teplejch dnů.