Španělská polévka vás příjemně ochladí v horkých letních dnech.
Ingredience:
6 zralých rajčat (větší, masitá)
1 střední okurka
1 červená paprika
1 menší červená cibule
1–2 stroužky česneku
3 lžíce extra panenského olivového oleje
2 lžíce červeného vinného octa
½ lžičky soli
čerstvě mletý pepř
100 ml studené vody
cukr podle chuti
Postup:
Zeleninu očistěte a nakrájejte na menší kusy (rajčata, okurku, papriku, cibuli, česnek).
Všechny ingredience vložte do mixéru a přidejte olivový olej, ocet, sůl, pepř a trochu vody.
Mixujte dohladka. Pokud je polévka příliš hustá, přidejte ještě trochu vody.
Ochutnejte a popřípadě přidejte sůl, pepř, případně ocet nebo citron podle chuti.
Polévku bude potřeba také lehce dosladit cukrem.
Hotovou vychlaďte v lednici.
Před podáváním můžete polévku ještě jednou promixovat nebo promíchat. Na talíři ozdobte bazalkou.
Cestování po Španělsku mě naučilo milovat gazpacho! Bohužel v Brně není jednoduchý ho sehnat, takže tenhle recept mi hodně pomůže doma.
Jsem programátorka, ale když přijde léto, chci něco jednoduchého na osvěžení. Gazpacho je skvělá volba! I když nemám moc času, stačí všechno naházet do mixéru a je to.